2012-03-05 Ny fellesavtale for TV - fra 1.Mai 2012

Fellesavtale innebærer i korte trekk betyr at borettslaget betaler samlet for at alle husstander får tilgang på:

- Standard dekoder

- Standard kanalpakke, TV og radio

- Pluss eventuelle fordeler i form av reduserte priser for utvidelser/oppgraderinger

Selv om det betales samlet, inngår hver enkelt avtale med leverandøren for å få utlevert dekoder. Men for det grunnleggende innholdet betaler man ingenting direkte selv. Det går inn i felleskostnadene.

Hver enkelt kan så inngå avtale direkte med leverandøren om oppgradering til andre bokser, flere kanaler, bredbånd, telefoni osv. Dette vil man bli fakturert direkte for fra leverandør.

Vi har i mange år hatt fellesavtale med GET. Forrige gang avtalen ble oppdatert fikk alle tilgang til en SD (standard digital) dekoder, dvs ”Getbox”. Mange beboere har oppgradert til PVR eller HD-PVR.

Getbox

Status for antall brukere 1/3-2012 var: 134stk Getbox, 37stk SD-PVR, 2 stk HDi og 100stk HD-PVR.

Det har skjedd mye på TV fronten, blant annet kommer stadig mer i HD. I tillegg har teknologiutviklingen generelt vært formidabel, og Getbox er litt utdatert, selv om den for så vidt fungerer greit. Det ble derfor i overgangen 2011/2012 innhentet nye tilbud fra leverandører, både for leveranse over det eksisterende HFC(Hybrid Fiber Coax) spredenett, og for eventuell leveranser over nytt fiberbasert spredenett. Det ble også i samme omgang sett på alternativer for en eventuell fellesavtale på bredbånd.

En sak som ble tydelig tidlig i prosessen var at fellesavtale på bredbånd over det eksisterende spredenettet var helt uaktuelt, siden pris overhodet ikke sto i forhold til innhold. Det ble derfor besluttet å behandle TV og bredbånd hver for seg. For bredbånd har vi gått i gang med planer om utbygging av fiberbasert spredenett.

For avtale på TV var det ikke mulig å se noen vesentlige fordeler for oss i dag med å flytte over på fiber, så det ble besluttet å inngå ny avtale basert på det eksisterende HFC spredenettet. Da var valget av leverandør for så vidt ganske greit siden de store leverandørene på området, GET og Canal Digital, i praksis er svært like.

Ny avtale med GET ble valgt.

Vi har valgt å ta utgangspunkt i en helt ny HD boks, Microzapper, som blir tilgjengelig fra GET våren 2012.

Innhold i ny avtale:

- Microzapper HD dekoder

- Kanalpakke ”Start”

NRK1, NRK1 HD, NRK2, NRK2 HD, NRK3, NRK3 HD, NRK Super, NRK Tegnspråk, TV2, TV2 HD, TV2 Bliss, TV2 Film, TV2 Nyhetskanalen, TV2 Zebra, Canal 9, TV3, Viasat 4, TV Norge, TV Norge HD, MAX, FEM, SVT1, SVT2, SVT HD, Cartoon Network / TCM, Star! / Showtime, Discovery, Eurosport, Eurosport HD, The Voice, National Geographic Channel, Travel Channel, CNN, DR1, TLC, TV5, Euronews, Disney Channel, Viasat Nature / Viasat Crime, MTV, BBC World

- Fritt valgt 2 kanaler fra liste over SD tilleggskanaler:

3Sat, Al Jazeera, Al Jazeera English, Animal Planet, BBC Entertainment, BBC Lifestyle, Bloomberg, Cartoon Network, CNBC, Dansk TV2, Das Erste, Discovery Sience, Discovery World, Disney Junior, Eurosport 2, Extreme Sport, Fashion TV, Fine Living Network, France 24 English, France 24, God TV, HRT 1, Mezopotanya TV, Mezzo, Motors TV, National Geographic Wild, Nickelodeon, Rai Uno, RTL+, RTR, Showtime, Silver, Sky News, Star!, TCM, TRT International, TV Espana, TV Finland, TV Polonia, TV4, VH1, Viasat Explorer, Viasat History, Visjon Norge, Zone Reality.

eller fritt valgt 1 HD-kanal fra følgene liste:

Discovery HD, Silver HD, MTVN HD, BBC HD.

- Analog grunnpakke TV

NRK1, NRK2, NRK3, NRK Super, TV2, TV2 Zebra, TV Norge, Viasat 4, TV3, Cartoon Network / TCM, SVT1, SVT2, CNN, Travel Channel, National Geographic Channel, Eurosport, Disney Channel, MTV

- Analoge og digitale radiokanale r

- Fri etablering ved oppgradering til HD-PVR

- Tilleggspris ved HD-PVR leie, 69,- per mnd

NB! Kanalpakkers innhold vil variere over tid

Hva skjer nå

Avtalen trer i kraft fra og med 1/5-2012. Ny pris for leie av HD-PVR skal da dukke opp på faktura, og muligheten for valgfrie ekstrakanaler vil bli tilgjengelig, forutsatt at du har dekoder som kan håndtere det. (du kan f.eks ikke få HD kanal til Getbox eller SD-PVR)

Når det nærmer seg at avtalen trer i kraft vil alle beboere få ny detaljert informasjon. Men kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål før denne tid.

Microzapper

VIKTIG Microzapper har kun porter for HDMI (digital lyd og bilde), USB (ekstern lagring) og SPIDF (digital lyd)

Dersom du har TV uten HDMI inngang kan du i utgangspunktet ikke benytte den nye boksen. Du kan beholde Getbox, eller du kan sikte på oppgradering til HD-PVR boksen. Sistnevnte vil da koste deg kr 69,- per måned ekstra.

Det finnes overganger fra HDMI til DVI og SCART, men vi vet ikke i dag om dette faktisk vil fungere. For DVI (-D og I) er det digitale signalet det samme som for bildeoverføring i HDMI, men lyd overføres så vidt vi vet ikke, slik at man også må kunne koble via SPDF. Kreative overgangsløsninger kommer neppe til å bli støttet av GET, og i praksis er det vel mest aktuelt for de som er over gjennomsnittet PC interessert. (Styreleder vil nok uansett til å teste om det fungerer)

eksempler på kabeltyper

For brukere som i dag har SD-PVR eller HDi vil vi anbefale å gå over til HD-PVR. Sistnevnte er bedre, med mer funksjonalitet, og vil med den nye avtalen koste 10,- mindre SD-PVR gjør i gammel avtale, forutsatt at du i dag betaler standard tilleggspris.

SD-PVR

De som allerede har avtale som inkluderer HD-PVR trenger ikke gjøre noe som helst, utenom å kontrollere at de får den nye lavere prisen på faktura.

HD-PVR

Dersom du planlegger å hoppe over på HD-PVR vil du spare 499,- (etablering) dersom du venter til mai.

PS! Du trenger ingen boks fra Get for å se de analoge kanalene, så om du er helt uinteressert i flere kanaler enn dette, trenger du kun en standard antennekabel fra vegguttak til TV. Her kan det også være verdt å merke seg at om du kobler via uttak for antennekabel på en av boksene er det kun de analoge kanalene du får. Har du så gammelt utstyr at kun kobling for antennekabel finnes, er det ikke noe poeng å skaffe dekoder boks.